Retsept kolmekuningapäevaks: galette des rois

6. jaanuar ehk kolmekuningapäev tähistab kirikukalendris päeva, mil kolm hommikumaa tarka tulid Jeesuslast kummardama. Prantsusmaal kuulub kolmekuningapäeva juurde traditsiooniline galette des rois. Vanasti peideti küpsetise sisse uba, tänapäeval kuningakujuke. Kellele uba hamba alla satub, see kroonitakse kuningaks ja saab terve päeva paberist krooni peas kanda.

Küpseta ise galette des rois (6 inimesele)

 

Vaja läheb:

  • 2 pakki lehttainast (2 x 280 g)
  • 140 g mandlijahu
  • 100 g peent suhkrut
  • 2 muna
  • 75 g pehmet võid
  • 1 munakollane
  • 1 ube

 

Valmistamine:

  1. Aseta üks lehttainas koogivormi ja torka kahvliga augud sisse.
  2. Sega mandlijahu, suhkur, 2 muna ja või.
  3. Vala segu koogivormi ja peida sisse uba.
  4. Aseta peale teine lehttainas ja suru ülemise ja alumise kihi ääred omavahel kokku
  5. Tee pealmisele kihile triibud sisse ja pintselda munakollasega.
  6. Küpseta 200 kraadi juures 20-30 minutit (termostaat 6-7).

+ Soovi korral meisterda kuninga jaoks paberist kroon.

Head isu! Bon appétit!

Retsept: Marmiton

Loe artiklit teises keeles: Français,

Film delfiinimees Jacques Mayolist KUMU dokumentaalis

7. November 2018 - Tallinn

Delfiinimehe nime all tuntud sukelduja, seikleja, filosoof ja elunautleja Jacques Mayol oli terve oma elu imetletud superstaari staatuses. Oma pika karjääri jooksul ei tegelenud Mayol mitte ainult sukeldumisega ja sügavuste rekordite purustamisega, vaid püüdis leida vahetut kontakti inimeste...

Loe edasi

Frédéric Borey Trio 2. novembril Philly Joe’s

2. November 2018 - Tallinn

Head prantsuse jazzi saab Philly Joe's ka sel nädalal! Frédéric Borey Trio annab reedel, 2. novembril pealinna armastatuimas jazziklubis oma ainsa kontserdi Eestis. Viimased kuus aastat Pariisis tegutsenud saksofonist Frédéric Borey on enda ümber koondanud head sõbrad Damien Varaillon'i...

Loe edasi