Retsept kolmekuningapäevaks: galette des rois

6. jaanuar ehk kolmekuningapäev tähistab kirikukalendris päeva, mil kolm hommikumaa tarka tulid Jeesuslast kummardama. Prantsusmaal kuulub kolmekuningapäeva juurde traditsiooniline galette des rois. Vanasti peideti küpsetise sisse uba, tänapäeval kuningakujuke. Kellele uba hamba alla satub, see kroonitakse kuningaks ja saab terve päeva paberist krooni peas kanda.

Küpseta ise galette des rois (6 inimesele)

 

Vaja läheb:

  • 2 pakki lehttainast (2 x 280 g)
  • 140 g mandlijahu
  • 100 g peent suhkrut
  • 2 muna
  • 75 g pehmet võid
  • 1 munakollane
  • 1 ube

 

Valmistamine:

  1. Aseta üks lehttainas koogivormi ja torka kahvliga augud sisse.
  2. Sega mandlijahu, suhkur, 2 muna ja või.
  3. Vala segu koogivormi ja peida sisse uba.
  4. Aseta peale teine lehttainas ja suru ülemise ja alumise kihi ääred omavahel kokku
  5. Tee pealmisele kihile triibud sisse ja pintselda munakollasega.
  6. Küpseta 200 kraadi juures 20-30 minutit (termostaat 6-7).

+ Soovi korral meisterda kuninga jaoks paberist kroon.

Head isu! Bon appétit!

Retsept: Marmiton

Loe artiklit teises keeles: Français,

Apéro ja lauamängud

25. Jaanuar 2019

Head Prantsuse Instituudi (täisealised) õpilased, kõik frankofiilid! Ootame teid reedel, 25. jaanuaril kell 19.00 Pudelisse Prantsuse Instituudi apéro-õhtule, mille seekordseks teemaks on lauamängud!   Prantsuse Instituut ammutab inspiratsiooni prantslaste kommetest ja korraldab lisaks...

Loe edasi

apérolauamängud

Eesti laulja Lembe Lokk aitab prantsuse koolilastel muusikat mõista

3. jaanuar 2019

Lembe Lokk, eesti lauja Prantsusmaal, andis 2017. aastal välja oma esimese isikliku EP « Comment te traduire », millega võitis kevadel ka prestiižika Académie Charles Cros loomingulisuse auhinna.  Plaadi nimilugu on ka kompilatsioonil « Chroniques lycéennes », mida levitatakse...

Loe edasi