Retsept kolmekuningapäevaks: galette des rois

6. jaanuar ehk kolmekuningapäev tähistab kirikukalendris päeva, mil kolm hommikumaa tarka tulid Jeesuslast kummardama. Prantsusmaal kuulub kolmekuningapäeva juurde traditsiooniline galette des rois. Vanasti peideti küpsetise sisse uba, tänapäeval kuningakujuke. Kellele uba hamba alla satub, see kroonitakse kuningaks ja saab terve päeva paberist krooni peas kanda.

Küpseta ise galette des rois (6 inimesele)

 

Vaja läheb:

  • 2 pakki lehttainast (2 x 280 g)
  • 140 g mandlijahu
  • 100 g peent suhkrut
  • 2 muna
  • 75 g pehmet võid
  • 1 munakollane
  • 1 ube

 

Valmistamine:

  1. Aseta üks lehttainas koogivormi ja torka kahvliga augud sisse.
  2. Sega mandlijahu, suhkur, 2 muna ja või.
  3. Vala segu koogivormi ja peida sisse uba.
  4. Aseta peale teine lehttainas ja suru ülemise ja alumise kihi ääred omavahel kokku
  5. Tee pealmisele kihile triibud sisse ja pintselda munakollasega.
  6. Küpseta 200 kraadi juures 20-30 minutit (termostaat 6-7).

+ Soovi korral meisterda kuninga jaoks paberist kroon.

Head isu! Bon appétit!

Retsept: Marmiton

Loe artiklit teises keeles: Français,

Prantsuse õhtu Rahvuskultuuride nädalal

26. September 2018

Kes on prantslased? Kuidas nad elavad ja milline on nende kodumaa? Ootame kõiki huvilisi 26. septembril Tallinna Keskraamatukokku avastama prantsuse kultuuri, keelt ja rahvust. Tutvustame traditsioone, õpime veidi prantsuse keelt ja muidugi proovime nii mõndagi maitsvat gastronoomia vallast!

Loe edasi