Retsept kolmekuningapäevaks: galette des rois

6. jaanuar ehk kolmekuningapäev tähistab kirikukalendris päeva, mil kolm hommikumaa tarka tulid Jeesuslast kummardama. Prantsusmaal kuulub kolmekuningapäeva juurde traditsiooniline galette des rois. Vanasti peideti küpsetise sisse uba, tänapäeval kuningakujuke. Kellele uba hamba alla satub, see kroonitakse kuningaks ja saab terve päeva paberist krooni peas kanda.

Küpseta ise galette des rois (6 inimesele)

 

Vaja läheb:

  • 2 pakki lehttainast (2 x 280 g)
  • 140 g mandlijahu
  • 100 g peent suhkrut
  • 2 muna
  • 75 g pehmet võid
  • 1 munakollane
  • 1 ube

 

Valmistamine:

  1. Aseta üks lehttainas koogivormi ja torka kahvliga augud sisse.
  2. Sega mandlijahu, suhkur, 2 muna ja või.
  3. Vala segu koogivormi ja peida sisse uba.
  4. Aseta peale teine lehttainas ja suru ülemise ja alumise kihi ääred omavahel kokku
  5. Tee pealmisele kihile triibud sisse ja pintselda munakollasega.
  6. Küpseta 200 kraadi juures 20-30 minutit (termostaat 6-7).

+ Soovi korral meisterda kuninga jaoks paberist kroon.

Head isu! Bon appétit!

Retsept: Marmiton

Loe artiklit teises keeles: Français,

Residentuuripakkumine kirjanikele ja tõlkijaile

1. Mai 2019 / 15. September 2019 - Šveits

Šveitsis paiknev Jan Michalski Fond pakub kirjutamise ja tõlkimise residentuuri kohti vägagi originaalses keskkonnas. Kandideerida võivad kõik, kes tahavad rahus kirjutamise ja tõlkimisega tegeleda. Vanuse ega rahvusega seotud piiranguid ei ole, samuti ei ole vahet, kas olete algaja...

Loe edasi

kirjandus

SAAL Biennaal 2019

14. August 2019 / 31. August 2019 - Tallinn

Seekordse SAAL Biennaali muudavad eriliseks lisaks kolmele nädalalõpule koondatud lavastustele veel mitmed lisategevused. Koostöös Marseilles’ tegutseva Parallèle festivaliga on toimunud osaliselt festivali programmis olevate lavastuste valik. “SAAL Biennaal 2019 kavakeha põhineb väga...

Loe edasi